שתף קטע נבחר

חשיפה: ישראל תגמלה מדינה באפריקה כדי שתקלוט אלפי מבקשי מקלט

ל-ynet נודע כי ישראל הוציאה לפועל לפחות חלק מעסקה שנועדה לקדם הסכמה של מדינה אפריקנית להפוך ל"מדינה שלישית" בתוכנית גירוש. אלה הפרטים שניתן לפרסם

 

ישראל תגמלה בחודש שעבר מדינה באפריקה בתמורה לכך שתסכים לקלוט אלפי אריתראים וסודנים שחיים בישראל כחלק מתוכנית הגירוש שאישרה הממשלה - כך נודע ל-ynet. העסקה, שעדיין לא ברור אם הושלמה במלואה או שצפויה להימשך בימים ובחודשים הקרובים, נועדה להוביל להסכמה מצד המדינה האפריקנית להיות "המדינה השלישית" בתוכנית הגירוש.

 

הצעד שעליו אנו מפרסמים כאן לראשונה התבצע - תחת מעטה חשאיות - כחודש לפני הכרזת ראש הממשלה בנימין נתניהו על ביטול תוכנית הגירוש, ומעט לאחר מכן על ביטול של אותו מתווה חדש בחסות נציבות האו"ם לפליטים להוצאת כ-16 אלף מבקשי מקלט מאפריקה למדינות מערביות.

 

מאז ובעקבות לחצים מימין, שבה תוכנית הגירוש ל"מדינה שלישית" לעמוד על הפרק, וראש הממשלה הכריז כי "למרות המגבלות המשפטיות והקשיים הבינלאומיים שהולכים ונערמים, אנחנו נמשיך לפעול בנחישות למצות את כל האפשרויות העומדות לרשותנו להוצאת המסתננים". לאחר ביטול המתווה עם נציבות האו"ם לפליטים מסרה בשבוע שעבר המדינה לבג"ץ כי שליח מיוחד מטעמה טס לאחת המדינות מאפריקה שעמן נחתם הסכם הרחקה, כדי לראות האם ההסכם תקף ועומד בעינו - על פי הערכות מדובר באוגנדה.

 

מבקשי מקלט (צילום: AFP, בראל אפרים)
נתניהו ומבקשי מקלט שהפגינו נגד גירושם(צילום: AFP, בראל אפרים)

הפגנה מחוץ לפגישת דרעי ונתניהו עם תושבי דרום תל אביב (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)

מההכרזה על תוכנית הגירוש ועד לביטול ()
מההכרזה על תוכנית הגירוש ועד לביטול

תחת המגבלות, ניתן לומר כי אותה עסקה חשאית נועדה על פי ההערכות לתגמל ולתמרץ את המדינה האפריקנית, וגם לעמוד בלחצים הפוליטיים הפנימיים נגד צעד שכזה.

 

בעבר פורסמו בתקשורת העולמית עסקאות סחר בנשק בין ממשלת ישראל לבין מדינות באפריקה. בשנת 2003 פרסם עיתון "הארץ" כי נשיא אוגנדה יוורי מוסווני הגיע לישראל, בעיקר כדי לרכוש נשק. מתוך חמשת ימי ביקורו בישראל הוקדשו שלושה ימים לביקורים בתעשיות הביטחוניות ברחבי הארץ. בכתבה שערך המגזין VICE ב-2013 נכתב כי ישראל מספקת לאוגנדה תמיכה צבאית, נשק אימונים ומזל"טים בתמורה לכך שבבוא היום תסכים לקלוט מבקשי מקלט מאריתריאה וסודן שיגורשו מישראל.

 

כמה שבועות לאחר ביקורו המדיני של נתניהו באוגנדה ב-2017, התייחס דובר הממשלה האוגנדית אופונו אפונדו, לתוכנית הגירוש במגזין The Ugandian ואמר כי "בדקנו עם מחלקת ההגירה שלנו אבל אין לנו הסכם עם הישראלים לקבל לכאן אריתראים וסודנים". כשנשאל האם תוכנית הגירוש מוכחשת על ידי הרשויות האוגנדיות בגלל שהיא קשורה להסכמי נשק עם ישראל, ענה דובר הממשלה: "אנחנו צריכים לקנות נשק בסתר? אנחנו לא תחת אמברגו ואם אנחנו רוצים לרכוש נשק מישראל אנחנו נעשה את זה - גם ישראל לא באמברגו".

 

במקביל, ב-18:30 בערב יקיימו פעילים חברתיים הפגנה נגד ממשלת אוגנדה בגינת לוינסקי בתל אביב. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, בראל אפרים
מחאת מבקשי המקלט
צילום: AFP, בראל אפרים
מומלצים